Για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, το Ίδρυμα Χατζηχαμπή διοργάνωσε μια διαδραστική συνάντηση με τους μαθητές στο γυμνάσιο του Ύψωνα. Στην συνάντηση συμμετείχαν μαθητές από διαφορετικές τάξεις και ηλικίες που συγκεντρώθηκαν όλοι για να συζητήσουν πώς αισθάνονται ως ευρωπαίοι πολίτες και εάν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και τον αντίκτυπο της ευρωπαϊκής ιθαγένειας στη ζωή τους.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου European Local Citizens που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του προγράμματος «Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες» και εστιάζει στα δικαιώματα του πολίτη της ΕΕ και στον αντίκτυπο της Συνθήκης του Μάαστριχτ στη ζωή των ευρωπαίων πολιτών.
Η διευθύντρια του σχολείου, κα Λουκία Γεωργίου καλωσόρισε τους εκπροσώπους του Ιδρύματος και τους ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία τους να εμπλέξουν τους μαθητές σε ένα θέμα μεγάλης σημασίας, ειδικά καθώς -ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών- οι μαθητές ακούνε και διαβάζουν πράγματα για την Ευρώπη αλλά δεν είναι πάντα θέση να κρίνουν το περιεχόμενο αυτό. Για την Κύπρο αυτή η συνάντηση είναι ακόμη πιο σημαντική καθώς οι τοπικές και περιφερειακές εκλογές διεξάγονται ταυτόχρονα με τις ευρωπαϊκές, όπου οι πολίτες της ΕΕ έχουν επίσης δικαίωμα ψήφου και ψήφου.
Εκ μέρους του Ιδρύματος η πρόεδρος του, κα Χρυστάλλα Χατζηχαμπή ευχαρίστησε το σχολείο για την αποδοχή αυτής της πρόσκλησης και τους μαθητές για το ενδιαφέρον και την προθυμία τους να συμμετάσχουν.
Στη συνέχεια, ο κ. Ανδρέας Νεοκλέους, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος, παρουσίασε το έργο European Local Citizens, τους στόχους του και τους κύριους εταίρους.
Στη συνέχεια ο Νίκος Λαμπρόπουλος, Έλληνα υπήκοος που ζει στη Γαλλία και εργάζεται στο Λουξεμβούργο, άνοιξε τη συζήτηση, εξηγώντας στους μαθητές ότι στόχος αυτής της συνάντησης περισσότερο να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις παρά να κάνουν "μάθημα".
Η συζήτηση που ακολούθησε περιελάμβανε θέματα όπως:
- Σφαιρική συζήτηση για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ
- Η έννοια της ευρωπαϊκής ιθαγένειας. Διαφορές εθνικής και Ευρωπαϊκής ιθαγένειας.
- Διαμονή και εργασία σε άλλη χώρα της ΕΕ. Δικαιώματα και υποχρεώσεις.
- Ψηφοφορία και υποψηφιότητα σε άλλη χώρα της ΕΕ. Προϋποθέσεις και διαδικασίες
και άλλα ζητήματα που έθεσαν οι μαθητές αλλά και το Ίδρυμα.
Η συζήτηση οργανώθηκε με πολύ διαδραστικό τρόπο καθώς οι μαθητές έκανα σχόλια και μοιράστηκαν τις δικές τους εμπειρίες. Σημείωσαν ότι η Κύπρος είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση καθώς η ιθαγένεια της ΕΕ δεν ισχύει για ολόκληρη τη χώρα λόγω της κατοχής του βόρειου τμήματος μετά την τουρκική εισβολή το 1974. Στην πραγματικότητα το θέμα της ασφάλειας αναδείχθηκε ως η πιο σημαντικη ανησυχία των μαθητών καθώς η ειρήνη και η ασφάλεια -δύο θεμελιώδεις στόχοι της ΕΕ δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί για τη χώρα τους.
Μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε και στις επικείμενες ευρωεκλογές καθώς οι φοιτητές -που θα ψηφίσουν όλοι από τις επόμενες εκλογές και μετά- κλήθηκαν να εξηγήσουν ποιος και από ποια μέσα καταναλώνουν ειδήσεις σχετικά με την ΕΕ και τις εκλογές και ποια θα είναι τα δικά τους κριτήρια επιλογής υποψηφίου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ανταλλαγή και με σχολείο του Δήμου Καλλιθέας στην Αθήνα -που επίσης συμμετέχει στο πρόγραμμα ELC. Mετά από σύντομες εισαγωγές από τους εκπαιδευτικούς και τους εκπροσώπους του Δήμου Καλλιθέας και του Ιδρύματος οι μαθητές συνόψισαν τις συζητήσεις τους και συμφώνησαν ότι πρέπει να βρουν τρόπους να συνεργαστούν στενότερα σε μελλοντικά έργα.
Στο ELC εκτός από το Ίδρυμα Πανίκου Χατζηχαμπή συμμετέχουν ακόμα ο δήμος Καλλιθέας που είναι ο επικεφαλής εταίρος του έργου, η Ένωση Τοπικών Αρχών της Ουγγαρίας, η Ένωση Κομητειών (counties) της Ρουμανίας, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός της περιοχής Ribera Baixa στη Βαλένθια (Ισπανία) και ο Οργανισμός EDUPRO (Πορτογαλία).
Η ειδική σελίδα της εκδήλωσης βρίσκεται εδώ:
Commentaires